Son yıllarda ortaya çıkan bu Japon felsefesinin ismine aşina olabilirsiniz. Aranızda görmüş, duymuş ve hatta hayatına entegre etmiş olanlar dahi olabilir.
Kintsugi (Japonca: altın doğrama) veya kintsukuroi (altın onarma); kırılan nesneleri toz altın, gümüş veya platin ile onarma sanatıdır. Kırılan nesnenin parçalanmasını göz ardı etmek yerine, onu o kadar belirgin hale getirir ki, nesnenin kendi tarihinin bir parçası haline gelir. Böylece altın anlamına gelen “Kin” ve birleştirmek anlamına gelen “Tsugi” kelimelerinin birlikte kullanımıyla oluşan “Kintsugi” kelimesi, bu felsefeye ismini verir. Bu yöntem eski Japon felsefesine dayanmaktadır ve hiçbir şeyin aslında gerçekten kırılmadığını öğretir.
Kintsugi, Japon wabi-sabi felsefesine dayanmaktadır. Wabi-sabi kusuru kabul etmek, onu kucaklamak ve ondaki güzelliği görmek demektir. Bu iç içe geçmiş felsefe ve geleneğe bir metafor olarak baktığımızda Kintsugi ve wabi-sabi'den çok şey öğrenebiliriz. Kintsugi Felsefesi belki de bir daha kullanılamayacak durumda olan eşyaları onarmakla kalmaz, yapıştırılırken kullanılan "altın" sayesinde, kırılmadan önceki değerini de artırır.
Raniya Professional’ın Kintsugi Felsefesini benimsemesini de yıpranan saçları onarması ile özetleyebiliriz. Raniya, yıpranmış saçları onarmak ve değerli hale getirmek amacıyla keratin ve zenginleştirilmiş altın tozu içerir. Saçların kaybettiği nem dengesini geri kazandırma ve saçları büyük oranda sakinleştirme özelliği ile ön plana çıkar.
Comments